27520 - 96064 Λεωφόρος Ασκληπιού – Άρια, Ναύπλιο, Αργολίδας, 21100

Φωνητική και μουσική αγωγή

Ο συνδυασμός μουσικής και κίνησης επιδρά από νωρίς στην ολόπλευρη ανάπτυξη των ατόμων. Βοηθά στην αφύπνιση των αισθήσεων, στην ενεργοποίηση της φαντασίας, του συναισθήματος και της έκφρασης. Η μουσική μειώνει τη συναισθηματική φόρτιση, προσφέρει ευχαρίστηση, αυξάνει τη συναισθηματική αμοιβαιότητα.
Οι μουσικοκινητικές ασκήσεις επιταχύνουν την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων, του συγχρονισμού των κινήσεων και του κινητικού σχεδιασμού. Παράλληλα βελτιώνουν την ανάπτυξη της ακουστικής αντίληψης, του λόγου και της ομιλίας, της αντίληψης του χώρου, του χρόνου και του ήχου, της βραχύχρονης μνήμης και της μιμητικής δεξιότητας. Επίσης επιτυγχάνεται η συνειδητοποίηση του συμβολικού παιχνιδιού, η ανάπτυξη και διατήρηση της βλεμματικής επαφής και η ενίσχυση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
Μέσω της μουσικοκινητικής αγωγής τα άτομα έρχονται σε επαφή με την ίδια τη μουσική, με μουσικά ακούσματα, με την κίνηση και ο λόγος επιτυγχάνεται μέσω οπτικοακουστικών ερεθισμάτων. Με οδηγό το μουσικό παιχνίδι, τον αυτοσχεσιασμό, την κίνηση, το τραγούδι και τα μικρά κρουστά όργανα (τύμπανο, μαράκες, ξυλάκια, ξυλόφωνα κ.α ) τα παιδιά παίζουν και δημιουργούν δικές τους μουσικές ή κινητικές συνθέσεις. Παράλληλα αναπτύσσεται η κοινωνική συμπεριφορά , η αυτοπεποίθηση , το αίσθημα πρωτοβουλίας, η φαντασία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από κινητικά παιχνίδια , τη μίμηση, την επικοινωνία, τις ασκήσεις ακοής, τη παρατήρηση και τη μεταφορά της κινητικής δράσης στα μουσικά όργανα.
Στη μουσική τα παιδιά μαθαίνουν τραγουδάκια, ποιήματα και στιχάκια με την ρυθμική εξάσκηση (που γίνεται με βάση το ρυθμό του λόγου)με συχνές εναλλαγές στην ενορχήστρωση με τη φωνητική έκφραση και δεξιότητα που καλλιεργείται με βάση το περιεχόμενο του στίχου και τα ελεύθερα φωνητικά παιχνίδια μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι ηχηρές κινήσεις (παλαμάκια δάκτυλα), τα μικρά κρουστά όργανα (ξυλάκια, τυμπανάκια, τρίγωνα κ.τ.λ.), τα κρουστά όργανα με συγκεκριμένο τονικό ύψος (ξυλόφωνα ,μεταλλόφωνα) κ.α. , πιάνο, φλογέρες . Η κίνηση δουλεύει το προσανατολισμό στο χώρο, τις διαφορετικές κατευθύνσεις, τα επίπεδα (χαμηλά- ψηλά), τις ασκήσεις αφής (αδρή και λεπτή κινητικότητα, τις τοποθετήσεις (μπροστά, πίσω) τα σχήματα και την ομαδοποίηση (ζευγάρια, μικρές ομάδες κ.α.)
Η μουσική αποτελεί ένα άριστο μέσο χαλάρωσης και εκτόνωσης της έντασης και του θυμού. Επίσης, ευχάριστο θεραπευτικό μέσο για την εκμάθηση γραμμάτων, αριθμών κ.τ.λ.
Η μουσική μας ηρεμεί, μας διασκεδάζει, μας συγκινεί, μας δραστηριοποιεί. Ακόμη, βοηθά
α)τα παιδιά με ΔΕΠΥ στη συγκέντρωση, τον αυτοέλεγχο τις κοινωνικές δεξιότητες και μειώνει την υπερκινητικότητα,
β) τα άτομα που έχουν υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα,
γ) τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
δ) μειώνει τα τικ σε ασθενείς με Σύνδρομο Tourette και σε αυτιστικά άτομα.
Πώς λειτουργεί η μουσική;
– Η μουσική παρέχει δομή: Η μουσική είναι ρυθμός, ο ρυθμός είναι δομή και η δομή είναι κάτι που ηρεμεί τον εγκέφαλο με ΔΕΠΥ που προσπαθεί να αυτορυθμιστεί.
– Η μουσική ενεργοποιεί τις συνάψεις: έρευνες δείχνουν ότι η ευχάριστη μουσική αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής –που είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση της προσοχής, την εργαζόμενη μνήμη και τα κίνητρα- βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στον εγκέφαλο των ατόμων με ΔΕΠΥ.

Φωνητική – Ορθοφωνία

Ο μαθητής μαθαίνει τι είναι η διαφραγματική αναπνοή και σε τι χρησιμεύει; Ο σωστός τρόπος εισπνοής, συγκράτησης, χρησιμοποίησης και εκπνοής του αέρα κατά τη διάρκεια που ερμηνεύουμε ένα τραγούδι, μας εξασφαλίζει φωνητική υγεία, αντοχή, έλεγχο, στήριξη, αποβολή του στρες, καθαρή φωνή και σωστή τονικά απόδοση. Βοηθάει στο ζέσταμα των φωνητικών χορδών πριν τη χρήση τους. Στόχος των μαθημάτων Φωνητικής – Ορθογώνιας είναι η εξωτερίκευση της έκφρασης του μαθητευόμενου και η σταδιακή απελευθέρωση της φωνής, καθότι ο κάθε μαθητής έχει ένα μοναδικό τρόπο έκφρασης.